Przepis na buraczki zasmazane 📖

Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Buraki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle.
3. Dodaj mąkę i mieszaj ciągle, aż powstanie jasnobrązowa masa.
4. Wlej stopniowo bulion, mieszając cały czas, aby nie powstały grudki.
5. Dodaj cukier, ocet, sól i pieprz.
6. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
7. Do sosu dodaj ugotowane buraki i wymieszaj.
8. Całość dusz na małym ogniu przez kilka minut.

Gotowe danie podawaj na ciepło. Smacznego!

Podobne przepisy

pieczone buraczki
kiszone buraczki
buraczki pasteryzowane
gotowane buraczki
buraczki wielkanocne