Przepis na burgery wegańskie 📖
Oto przepis na burgery wegańskie:Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli, odcedzona i wypłukana
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 czerwonej papryki, drobno posiekana
- 1 marchewka, starta
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- Przyprawy do smaku (sól, pieprz, ostra papryka itp.)
- Bułki do burgerów
- Warzywa i sosy do podania (np. sałata, pomidor, cebula, ketchup, musztarda itp.)
Przygotowanie:
1. W misce rozgnieć fasolę widelcem, aby powstała gęsta pasta.
2. Dodaj do fasoli posiekaną cebulę, czosnek, paprykę, startą marchewkę, płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, paprykę w proszku, kumin oraz wybrane przyprawy. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa.
3. Formuj burgery, ugniatając masę w dłoniach i nadając im odpowiedni kształt.
4. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smaż burgery po około 4-5 minut z każdej strony, aż staną się chrupiące i dobrze usmażone.
5. Przełóż usmażone burgery na kromki bułek i udekoruj ulubionymi warzywami i sosami.
6. Podawaj od razu i delektuj się pysznymi, wegańskimi burgerami!
Smacznego!