Przepis na wegańskie spaghetti 📖

Oto przepis na wegańskie spaghetti:

Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti (może być pełnoziarnisty)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 marchewka, pokrojona w plastry
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Gotuj makaron spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż, aż staną się miękkie i lekko zeszklone.
3. Dodaj paprykę, marchewkę i pieczarki. Smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
4. Dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano i bazylię. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aby smaki się połączyły.
5. Podawaj gotowe spaghetti polane sosem pomidorowym i posypane świeżymi ziołami lub drobno posiekanym natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

drożdżówki wegańskie
wegańskie makaroniki
leczo wegańskie
brownie weganskie
weganskie leniwe