Przepis na burgery wolowe 📖

Składniki:

- 500g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 4 bułki hamburgerowe
- ser żółty
- sałata
- pomidory
- koncentrat pomidorowy
- majonez
- keczup

Wykonanie:

1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Zmielone mięso umieść w misce, dodaj cebulę, czosnek, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

2. Uformuj z masy mięsnej kotlety o grubości około 2 cm.

3. Na rozgrzanej patelni smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

4. Na sam koniec, kładąc kotlety na patelni, dodaj do każdego plasterek sera żółtego i przykryj patelnię, aby ser się rozpuścił.

5. Bułki przekrój na pół i opiecz na suchej patelni.

6. Przygotuj sos do burgerów, mieszając w malakserze sałatę, pomidory, keczup, koncentrat pomidorowy, majonez oraz sól i pieprz do smaku.

7. Na dolną połowę bułki połóż sałatę, pomidory i sos, a na nich umieść kotlet z serem.

8. Przykryj górną połową bułki i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

burgery wołowe amerykańskie
burgery wołowe z musztardą
burgery wołowe masterchef
burgery wołowe z grilla
flaki wołowe