Przepis na burgery wołowe z grilla 📖
Oto przepis na burgery wołowe z grilla:Składniki:
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 bułki do hamburgerów
- Dodatki do burgerów (np. sałata, pomidor, ogórek, ser, sos)
Instrukcje:
1. W małej misce wymieszaj mielone mięso, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę czosnek, musztardę, sos Worcestershire, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.
2. Uformuj z mięsa 4 nieduże kotlety o grubości około 2,5 cm. Możesz korzystać z wilgotnych rąk, aby mięso nie przyklejało się.
3. Rozgrzej grill do średnio wysokiej temperatury. Możesz również użyć patelni grillowej lub grilla wewnętrznego.
4. Grilluj kotlety wołowe przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą dobrze opieczone. Możesz dostosować czas w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia mięsa.
5. Podgrzej bułki na grillu przez kilka sekund z każdej strony, aby były lekko chrupiące. Możesz również podgrzać je w tosterze.
6. Przygotuj dodatki do burgerów – umyj i posiekaj sałatę, pokrój pomidora i ogórka w plasterki, pokrój ser.
7. Na każdą bułkę połóż grillowany kotlet. Dodaj ulubione dodatki do burgera, takie jak sałata, pomidor, ogórek, ser i sosem według uznania.
8. Od razu podawaj burgery wołowe z grilla i ciesz się smakiem!
Smacznego!