Przepis na burgery z cieciorki 📖

Oto przepis na burgery z cieciorki:

Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy (400 g)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 4 bułki do hamburgerów
- Sałata, pomidory i inne ulubione dodatki

Instrukcje:
1. Odsącz ciecierzycę z puszek i umieść ją w dużym misce. Zgnieć ją widelcem lub rozgnieć w blenderze na gładką masę.
2. Dodaj do miski posiekaną cebulę, czosnek, mąkę kukurydzianą, posiekaną pietruszkę, posiekaną kolendrę, sól, paprykę w proszku, kminek rzymski, cynamon i pieprz.
3. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa.
4. Uformuj z masy bułki hamburgerowe o średnicy około 10 cm i spłaszcz je delikatnie.
5. Rozgrzej patelnię lub grill i smaż burgery na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż staną się rumiane i chrupiące.
6. Podawaj burgery na bułkach do hamburgerów z ulubionymi dodatkami, takimi jak sałata, pomidory, marynowane ogórki, sosy itp.

Smacznego!

Podobne przepisy

hummus z cieciorki z suszonymi pomidorami
burgery fit
burgery
burgery marchewkowe
burgery z mięsa