Przepis na burgery z pietruszka 📖
Oto prosty przepis na burgery z pietruszką:Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wołowina)
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 4 bułki do hamburgerów
- Dodatki według preferencji (np. plastry sera, sałata, pomidor, ogórek kiszony, sosy)
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną pietruszkę, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i oregano. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
2. Z powstałej masy formuj 4 równomiernie wielkie kotlety burgerowe.
3. Rozgrzej grill lub patelnię grillową na średnim ogniu. Możesz również użyć zwykłej patelni i smażyć burgery na maśle lub oliwie.
4. Grilluj kotlety z obu stron przez około 4-5 minut, aż będą dobrze przypieczone. Jeśli używasz patelni, smaż je przez około 6-7 minut na każdej stronie.
5. Pod koniec grillowania możesz położyć plaster sera na każdym burgerze i przykryć pokrywką, aby ser się roztopił.
6. Przekrój bułki na pół i lekko podsmaż na patelni, aby zyskały chrupiącą skórkę.
7. Na spód bułki umieść sałatę, a następnie dodaj burgera. Możesz także dodać plastry pomidora, ogórka i ulubione sosy.
8. Przykryj górną częścią bułki i podawaj. Smacznego!