Przepis na calzone 📖

Składniki:
- 500g mąki
- 300ml ciepłej wody
- 1 łyżka drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 200g sera mozzarella
- 150g szynki
- 150g pieczarek
- 1 cebula
- sos pomidorowy

Wykonanie:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać sól i drożdże, wymieszać.
2. Dodać ciepłą wodę i oliwę, zagnieść ciasto.
3. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4. W międzyczasie pokroić szynkę, pieczarki i cebulę w kostkę.
5. Rozwałkować ciasto na placek, przekładać na pół i skleić brzegi.
6. Rozłożyć sos pomidorowy, dodać ser, szynkę, pieczarki, cebulę.
7. Złożyć calzone na pół, skleić brzegi.
8. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
9. Przed podaniem pokroić na porcje.

Smacznego!

Podobne przepisy

pizze calzone
pierogi calzone
pierożki calzone
ciasto do pizzy calzone