Przepis na pierożki calzone 📖

Pierożki calzone, znane również jako pierogi zamknięte, to pyszne danie pochodzące z Włoch. Oto prosty przepis na ich przygotowanie:

Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki oliwy
- 200 g sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
- 150 g szynki, pokrojonej w kostkę
- 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
- Sos pomidorowy do podania

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj wodę i oliwę. Wyrob ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Owiń je folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
2. W rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż je na złoto. Dodaj pieczarki i szynkę, smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.
3. Podziel ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, tworząc okrągłe placki.
4. Na połowie każdego placka rozłóż porcję farszu (ser mozzarella, szynka, pieczarki i cebula). Złóż drugą połowę ciasta na farsz i dokładnie zlep brzegi.
5. Na lekko wysmarowanej oliwą blasze piecz pierożki w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
6. Podawaj gorące pierożki z sosem pomidorowym do maczania.

Smacznego!

Podobne przepisy

calzone
pizze calzone
pierogi calzone
ciasto do pizzy calzone
pierożki greckie