Przepis na carbonara dyniowa 📖
Składniki:- 300g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 300g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 200g boczku, pokrojonego w kostkę
- 2 jajka
- 50g parmezanu, startego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki, posiekana (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Gotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Odstaw na bok.
2. W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 5 minut, aż będą miękkie i lekko zeszklone.
3. Dodaj dynię i boczek do rondla. Smaż przez kolejne 10 minut, aż wszystko będzie miękkie i lekko zrumienione.
4. W osobnej miseczce ubij jajka i dodaj do nich starty parmezan. Wymieszaj dokładnie.
5. Odcedź gotowany makaron i wrzuć go do rondla z dynią i boczkiem. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
6. Zdejmij rondel z ognia i dodaj mieszankę jajeczno-parmezanową. Szybko wymieszaj, aby sos przykrył cały makaron i składniki.
7. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki, jeśli lubisz.
8. Podawaj od razu, pamiętając, że carbonara dyniowa najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!