Przepis na tartę dyniową 📖

Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 jajko
- 400 g dyni
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, sól i pokrojone w kostkę masło, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
3. Dynię pokrój na kawałki, usuń pestki, a skórkę obierz. Pokrojoną dynię ułóż na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka.
4. Wyjmij dynię z piekarnika i zmiksuj ją na gładką masę.
5. Wymieszaj śmietanę kremówkę, cukier, jajka, cynamon i gałkę muszkatołową w osobnej misce.
6. Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 3 mm i wyłóż nim formę do tarty, odciśnij nadmiar ciasta.
7. Na spód tarty wlej puree z dyni, a następnie polej je masą śmietanowo-jajeczną.
8. Piecz tartę w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 30-35 minut, aż masa się ścięnie i ciasto zbrązowieje.
9. Gdy tarta ostygnie, można ją pokroić i podawać. Smacznego!

Podobne przepisy

carbonara dyniowa
zupa dyniowa
zapiekankę dyniową
zupe dyniowa dla dzieci
zupę dyniową krem