Przepis na carbonara szparagowa 📖
Składniki:- 200g makaronu spaghetti
- 200g szparagów
- 100g boczku w plasterkach
- 2 żółtka
- 50g startego parmezanu
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Na patelni roztopić masło i podsmażyć boczek, aż zacznie się rumienić.
2. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Szparagi oczyścić i pokroić na kawałki o długości około 3-4 cm.
4. Boczek przekładamy na talerz przykrywając go papierowym ręcznikiem, aby odsączył się z nadmiaru tłuszczu. W tym samym przetłuszczonym tłuszczu smażymy szparagi przez kilka minut, aż staną się miękkie.
5. W misce wymieszać żółtka z 3/4 startego parmezanu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
6. Ugotowany makaron odcedzić, ale zachować około 1/4 szklanki wody z gotowania.
7. Na patelnię z szparagami dodać odcedzony makaron. Wymieszać wszystko razem i od razu dodać mieszankę żółtek i parmezanu. Działać bardzo szybko i energicznie mieszając wszystkie składniki, aż sos z żółtek delikatnie zgęstnieje.
8. Carbonara szparagowa podawać na talerzach, posypaną pozostałym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!