Przepis na carbonara szparagowa 📖

Składniki:
- 200g makaronu spaghetti
- 200g szparagów
- 100g boczku w plasterkach
- 2 żółtka
- 50g startego parmezanu
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Na patelni roztopić masło i podsmażyć boczek, aż zacznie się rumienić.

2. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3. Szparagi oczyścić i pokroić na kawałki o długości około 3-4 cm.

4. Boczek przekładamy na talerz przykrywając go papierowym ręcznikiem, aby odsączył się z nadmiaru tłuszczu. W tym samym przetłuszczonym tłuszczu smażymy szparagi przez kilka minut, aż staną się miękkie.

5. W misce wymieszać żółtka z 3/4 startego parmezanu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

6. Ugotowany makaron odcedzić, ale zachować około 1/4 szklanki wody z gotowania.

7. Na patelnię z szparagami dodać odcedzony makaron. Wymieszać wszystko razem i od razu dodać mieszankę żółtek i parmezanu. Działać bardzo szybko i energicznie mieszając wszystkie składniki, aż sos z żółtek delikatnie zgęstnieje.

8. Carbonara szparagowa podawać na talerzach, posypaną pozostałym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę szparagową
fasolka szparagowa
tartę szparagową
zupa szparagowa
leczo z fasolką szparagową