Przepis na zupa szparagowa 📖

Składniki:
- 500 g świeżych szparagów
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Szparagi dokładnie umyj i odłam końcówki. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej masło. Wrzuć do niego cebulę i szparagi, smaż je przez kilka minut aż będą miękkie.
4. Dodaj do garnka pokrojone ziemniaki i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
5. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
6. Wlej śmietanę do zupy i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
7. Podgrzej zupę jeszcze chwilę na małym ogniu, aż będzie gorąca.
8. Zupa szparagowa jest gotowa do podania. Możesz udekorować ją świeżymi listkami koperku bądź szczypiorku. Smacznego!

Podobne przepisy

tartę szparagową
carbonara szparagowa
fasolka szparagowa
zupę szparagową
zupę fasolową szparagową