Przepis na zupę szparagową 📖

Składniki:
- 500 g szparagów
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:
1. Szparagi dokładnie umyj, obierz i odcinaj końce. Następnie pokrój je na kawałki o długości około 2-3 cm.
2. Cebulę obierz i posiekaj na drobne kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i szparagi, podsmażaj przez około 5 minut.
4. Dodaj do garnka pokrojone ziemniaki oraz bulion warzywny, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj około 20-25 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
5. Po upływie czasu, przykryj garnek i odstaw go na chwilę, żeby zupa nieco przestygła.
6. Zupę dokładnie zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeśli preferujesz zupę z kawałkami, możesz pominąć ten krok.
7. Wlej śmietanę do zupy, solą i pieprzem dopraw do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
8. Zupa szparagowa jest gotowa! Podawaj ją gorącą, ewentualnie można udekorować listkiem świeżego szparaga. Smacznego!

Podobne przepisy

zupę fasolową szparagową
zupę szparagową krem
tartę szparagową
zupa szparagowa
carbonara szparagowa