Przepis na zupę szparagową 📖
Składniki:- 500 g szparagów
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Szparagi dokładnie umyj, obierz i odcinaj końce. Następnie pokrój je na kawałki o długości około 2-3 cm.
2. Cebulę obierz i posiekaj na drobne kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i szparagi, podsmażaj przez około 5 minut.
4. Dodaj do garnka pokrojone ziemniaki oraz bulion warzywny, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj około 20-25 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
5. Po upływie czasu, przykryj garnek i odstaw go na chwilę, żeby zupa nieco przestygła.
6. Zupę dokładnie zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeśli preferujesz zupę z kawałkami, możesz pominąć ten krok.
7. Wlej śmietanę do zupy, solą i pieprzem dopraw do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
8. Zupa szparagowa jest gotowa! Podawaj ją gorącą, ewentualnie można udekorować listkiem świeżego szparaga. Smacznego!