Przepis na carbonara z brokułami 📖
Składniki:- 250 g makaronu spaghetti
- 200 g brokułów
- 150 g boczku wędzonego
- 2 jajka
- 50 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Instrukcje:
1. Przygotuj makaron spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź go, ale zachowaj około 1/2 szklanki wody, w której się gotował.
2. W międzyczasie gotuj brokuły w osolonym wrzątku przez około 5 minut, aż staną się miękkie. Odczep brokuły od wody i odstaw.
3. Na dużą patelnię wlej niewielką ilość oliwy z oliwek i rozgrzej na średnim ogniu. Dodaj pokrojony w kostkę boczek wędzony i czosnek posiekany.
4. Smaż boczek i czosnek przez około 5-7 minut, aż boczek się zrumieni. Następnie dodaj brokuły i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aby wszystko się połączyło.
5. W małej misce roztrzep jajka i wymieszaj z 3/4 ilością startego parmezanu. Dopraw solą i pieprzem.
6. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj odcedzony makaron spaghetti. Wymieszaj, aby brokuły i boczek dobrze się rozłożyły.
7. Powoli dodaj przygotowane jajka i wymieszaj dokładnie. Ważne jest, aby cały makaron był pokryty mieszanką jajeczną, ale nie gotował się.
8. Jeśli sos staje się zbyt gęsty, dodaj niewielką ilość wody z gotowania makaronu, by rozcieńczyć.
9. Przenieś carbonarę z brokułami na talerze i posyp pozostałym parmezanem. Możesz również dodać dodatkowe płatki czerwonego pieprzu dla ostrości.
10. Danie podawaj od razu, gdy jest jeszcze ciepłe. Smacznego!