Przepis na carbonara z brokułami 📖

Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 200 g brokułów
- 150 g boczku wędzonego
- 2 jajka
- 50 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek

Instrukcje:
1. Przygotuj makaron spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź go, ale zachowaj około 1/2 szklanki wody, w której się gotował.

2. W międzyczasie gotuj brokuły w osolonym wrzątku przez około 5 minut, aż staną się miękkie. Odczep brokuły od wody i odstaw.

3. Na dużą patelnię wlej niewielką ilość oliwy z oliwek i rozgrzej na średnim ogniu. Dodaj pokrojony w kostkę boczek wędzony i czosnek posiekany.

4. Smaż boczek i czosnek przez około 5-7 minut, aż boczek się zrumieni. Następnie dodaj brokuły i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aby wszystko się połączyło.

5. W małej misce roztrzep jajka i wymieszaj z 3/4 ilością startego parmezanu. Dopraw solą i pieprzem.

6. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj odcedzony makaron spaghetti. Wymieszaj, aby brokuły i boczek dobrze się rozłożyły.

7. Powoli dodaj przygotowane jajka i wymieszaj dokładnie. Ważne jest, aby cały makaron był pokryty mieszanką jajeczną, ale nie gotował się.

8. Jeśli sos staje się zbyt gęsty, dodaj niewielką ilość wody z gotowania makaronu, by rozcieńczyć.

9. Przenieś carbonarę z brokułami na talerze i posyp pozostałym parmezanem. Możesz również dodać dodatkowe płatki czerwonego pieprzu dla ostrości.

10. Danie podawaj od razu, gdy jest jeszcze ciepłe. Smacznego!

Podobne przepisy

carbonara ser
sos do carbonara
ryż carbonara
rybe z brokułami
tortille z brokułami