Przepis na carbonara z grzybami 📖

Składniki:
- 300 g spaghetti
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g pieczarek
- 3 jajka
- 50 g parmezanu, startego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Na dużą patelnię wlej oliwę i podsmaż na niej boczek, aż zacznie się rumienić.
2. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i gotuj je razem z boczkiem, aż będą miękkie.
3. W międzyczasie ugotuj spaghetti al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz.
4. W misce wymieszaj jajka, starty parmezan, przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz.
5. Dodaj ugotowane i odsączone spaghetti do patelni z boczkiem i pieczarkami. Wymieszaj.
6. Zmniejsz ogień pod patelnią na najniższą moc i wlej jajka z parmezanem. Cały czas mieszaj, aby jaja się ścięły, ale nie zbyt mocno.
7. Na koniec posyp potrawę posiekaną natką pietruszki.
8. Podawaj natychmiast, aby danie było jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

carbonara ser
sos do carbonara
ryż carbonara
kurczaka carbonara
sos pizza carbonara