Przepis na carbonara z grzybami 📖
Składniki:- 300 g spaghetti
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g pieczarek
- 3 jajka
- 50 g parmezanu, startego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Na dużą patelnię wlej oliwę i podsmaż na niej boczek, aż zacznie się rumienić.
2. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i gotuj je razem z boczkiem, aż będą miękkie.
3. W międzyczasie ugotuj spaghetti al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz.
4. W misce wymieszaj jajka, starty parmezan, przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz.
5. Dodaj ugotowane i odsączone spaghetti do patelni z boczkiem i pieczarkami. Wymieszaj.
6. Zmniejsz ogień pod patelnią na najniższą moc i wlej jajka z parmezanem. Cały czas mieszaj, aby jaja się ścięły, ale nie zbyt mocno.
7. Na koniec posyp potrawę posiekaną natką pietruszki.
8. Podawaj natychmiast, aby danie było jeszcze ciepłe.
Smacznego!