Przepis na kurczaka carbonara 📖

Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 200g boczku wędzonego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 300g makaronu spaghetti

1. Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Boczek pokrój na drobne plastry. W rondlu podsmaż go na rumiano, dodaj posiekany czosnek i podsmaż jeszcze chwilę razem.
3. Jajka roztrzep w misce, dodaj śmietankę i parmezan, całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
4. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź.
5. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim kawałki kurczaka, aż będą złociste i dobrze przypieczone.
6. Do boczku z czosnkiem w rondlu dodaj ugotowany makaron spaghetti, wymieszaj, a następnie dodaj kurczaka.
7. Na całość wlej przygotowaną mieszankę jajeczną i śmietanową.
8. Całość dokładnie wymieszaj, aby sos równomiernie pokrył wszystkie składniki.
9. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie podawaj od razu, posypany dodatkową porcją startego parmezanu.

Smacznego!

Podobne przepisy

ryż carbonara
carbonara ser
sos do carbonara
sos carbonara do pizzy
carbonara bez mięsa