Przepis na carbonara z mlekiem 📖
Przepis na carbonarę z mlekiem:Składniki:
- 250g makaronu spaghetti
- 200g boczku
- 3 jajka
- 200ml mleka
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. W garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy go, ale pozostawiamy około 1/4 szklanki wody z gotowania.
2. Boczek kroimy na kawałki i smażymy na patelni na maśle, aż będzie chrupiący. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez minutę.
3. W misce mieszamy jajka, mleko i starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Do ugotowanego makaronu dodajemy wcześniej odłożoną wodę z gotowania i mieszamy. Następnie dodajemy na patelnię z boczkiem.
5. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy mieszankę jajeczno-mleczną. Mieszamy ciągle, aby jaja się nie zetną, dopóki sos nie zgęstnieje.
6. Podajemy na talerzach, posypując posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!