Przepis na carbonara z szynką 📖

Składniki:
- 200g spaghetti
- 150g szynki, pokrojonej w kostkę
- 3 żółtka
- 100g parmezanu, startego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, zatrzymując niewielką ilość wody.
2. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj szynkę i smaż ją przez kilka minut, aż zacznie się lekko rumienić.
3. Dodaj przeciśnięty czosnek i podsmażaj przez kolejną minutę.
4. W misce wymieszaj żółtka z parmezanem. Dodaj odrobinę odcedzonej wody z makaronu i energicznie wymieszaj.
5. Do usmażonej szynki i czosnku dodaj odcedzone spaghetti. Dokładnie wymieszaj, a następnie zdejmij patelnię z ognia.
6. Powoli wylewaj mieszankę żółtek z parmezanem na makaron, ciągle mieszając, aby wszystko się połączyło.
7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Przełóż carbonarę z szynką na talerze i posyp dodatkową porcją startego parmezanu.
9. Podawaj od razu i smacznego!

Podobne przepisy

carbonara ser
ryż carbonara
sos do carbonara
carbonara z grzybami
penne carbonara