Przepis na carbonare z boczkiem 📖
Składniki:- 250g spaghetti
- 150g boczku w plastrach
- 2 jajka
- 50g startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji)
Sposób przygotowania:
1. Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojony boczek i smaż przez około 5 minut, aż się zrumieni.
2. W międzyczasie gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź go.
3. Do miseczki wbij jajka, dodaj starty parmezan oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.
4. Na patelnię z boczkiem wlej mieszankę jajeczną i wymieszaj wszystkie składniki.
5. Dodaj ugotowany makaron do patelni i dokładnie wymieszaj, aby całość się połączyła.
6. Przypraw do smaku solą i pieprzem, mieszaj jeszcze przez kilka minut na średnim ogniu.
7. Podawaj na talerzach, posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!