Przepis na chalka chlebowa 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 25 g drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesypać do miski, dodać sól i cukier.
2. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do miski z mąką razem z olejem.
3. Wyrabiać ciasto na stolnicy przez około 10-15 minut.
4. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 30 minut.
5. Gotowe ciasto formować w kształt chalki.
6. Chalkę przełożyć na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.
Gotowy chleb chalka można podawać np. z masłem i miodem lub wzbogacić go o różne ziarna lub suszone owoce. Smacznego!