Przepis na chałkę puszysta 📖

Przepis na puszystą chałkę:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 10g drożdży świeżych
- 250ml ciepłego mleka
- 100g cukru
- 100g masła, roztopionego
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- bakalie (opcjonalnie)
- 1 jajko do posmarowania chałki

Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu rozprowadź drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżeczkę cukru i odstaw na 10-15 minut, aby drożdże się aktywowały.
2. Po tym czasie dodaj do naczynia pozostałe składniki: cukier, roztopione masło, jajka, sól, ekstrakt waniliowy oraz otartą skórkę cytrynową.
3. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto do momentu, kiedy stanie się jednolite i elastyczne. Możesz dodać bakalie, takie jak rodzynki lub suszone owoce.
4. Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagniataj je przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Odłóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia przez około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu podziel ciasto na 2 części i uformuj z nich dwie chałki. Środek chałek możesz posmarować jajkiem dla lepszego efektu po upieczeniu.
7. Umieść chałki na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
8. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
9. Po wyrośnięciu chałki delikatnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem w celu nadania im połysku.
10. Piecz chałki w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż staną się złote i puszyste.
11. Po upieczeniu, wyjmij chałki z piekarnika i odstaw je do ostygnięcia na kratkę.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę puszystą
drożdżówkę puszysta
puszystą jajecznicę
puszystą karpatkę
puszystą szarlotkę