Przepis na puszystą jajecznicę 📖
Przepis na puszystą jajecznicę:Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- sól i pieprz do smaku
- masło lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Wbij jajka do miseczki i roztrzep je widelcem.
2. Dodaj mleko, sól i pieprz do jajek i wymieszaj wszystko razem.
3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło lub olej.
4. Kiedy masło lub olej się roztopi, wlej jajka na patelnię.
5. Po chwili, gdy jajka zaczną się ściągać na brzegach, delikatnie przestawiaj je za pomocą łopatki, mieszając i unosząc je od dołu. Należy to robić aż do uzyskania pożądanego stopnia zaczęcia (puszystości) jajecznicy.
6. Gdy jajeczka będą odpowiednio puszyste, zdejmij patelnię z ognia i przekładaj je na talerz.
7. Podawaj od razu, udekoruj np. posiekanym szczypiorkiem i podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak chleb lub świeże warzywa.
Smacznego!