Przepis na chałkę z cynamonem 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży
- 250ml letniego mleka
- 100g cukru
- 100g masła, stopionego i wystudzonego
- 2 jajka
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W misce rozpuść drożdże w letnim mleku i poczekaj, aż się aktywują.
2. Do miski dodaj cukier, masło, jajka, cynamon i sól. Wymieszaj składniki.
3. Stopniowo dodawaj mąkę do miski, cały czas mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj je przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
5. Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na dwie części.
7. Każdą część ponownie zagniataj przez kilka minut, a następnie uformuj z nich dwie chałki.
8. Wyłóż chałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstęp między nimi.
9. Odstaw chałki na 15-20 minut, aby ponownie podrosły.
10. Piecz chałki w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż będą złociste.
11. Wyjmij chałki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na kratce.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się domowymi, pachnącymi chałkami z cynamonem. Smacznego!