Przepis na chałkę z rodzynkami 📖
Przepis na chałkę z rodzynkami:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła, roztopionego
- 200 ml mleka, lekko podgrzanego
- 2 jajka
- 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
- 100 g rodzynków
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
- 1 łyżka skórki z cytryny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, drożdże, cukier waniliowy i sól.
2. Dodaj roztopione masło, lekko podgrzane mleko, jajka oraz, jeśli chcesz, rum i skórkę z cytryny.
3. Wyrobić ciasto, aż składniki dobrze się połączą i ciasto będzie elastyczne. Można użyć miksera z hakiem do ciasta.
4. Dodać rodzynki i ponownie wymieszać ciasto, aby rodzynki równomiernie rozłożyły się w cieście.
5. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
6. Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć je z miski i podzielić na dwie części.
7. Uformować z ciasta dwie chałki i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Pozostawić chałki na blasze na około 15 minut, aby ponownie podrosły.
9. W międzyczasie, rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
10. Po upływie czasu, wstawić blaszkę z chałkami do nagrzanego piekarnika.
11. Piec przez około 30-35 minut, aż chałki będą pięknie rumiane.
12. Po wyjęciu z piekarnika, ostudzić na kratce i gotowe! Można podać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
Smacznego!