Przepis na chleb domowzakwasie pieczony w piekarniku 📖

Oto przepis na chleb domowy z zakwasem, który można upiec w piekarniku:

Składniki:
- 150 g zakwasu
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 7 g soli

Instrukcje:

1. W dużym misce wymieszaj zakwas z wodą, a następnie dodaj mąkę. Wyrób ciasto za pomocą drewnianej łyżki i pozostaw na 15 minut, aby składniki dobrze się połączyły.

2. Dodaj sól do ciasta i kontynuuj wyrabianie przez kolejne kilka minut, aż składniki będą dobrze połączone i ciasto stanie się elastyczne.

3. Pokryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 6-8 godzin. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

4. Po tym czasie, odkryj miskę i delikatnie przemieszaj ciasto. Następnie przenieś je na lekko oprószoną mąką stolnicę i formuj kształt chleba.

5. Przenieś chleb do natłuszczonej formy do pieczenia chleba lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ołówkowym nożem zrób kilka nacięć na wierzchu chleba, aby ułatwić mu rośnięcie podczas pieczenia.

6. Przykryj chleb ściereczką i pozostaw na kolejne 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

7. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza.

8. Umieść chleb w nagrzanym piekarniku i piecz przez około 30-40 minut, aż stanie się złocisty i wydaje głuchy dźwięk po stuknięciu w jego spód.

9. Po upieczeniu, wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw go na kratce do całkowitego ostygnięcia.

10. Gdy chleb jest już zimny, możesz go pokroić i cieszyć się świeżym, domowym chlebem z zakwasu.

Smacznego!

Podobne przepisy

chleb domowy pieczony w piekarniku
chleb domowy pieczony w piekarniku bez drożdży
chleb domowy pieczony w piekarniku z ziarnami
bigos pieczony w piekarniku
indyk pieczony w piekarniku