Przepis na chleb litewski z automatu 📖

Przepis na chleb litewski z automatu:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 10g soli
- 25g drożdży świeżych
- 300ml letniej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego

Instrukcje:
1. W małej misce rozpuszczamy cukier w letniej wodzie.
2. Dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 5 minut, aż drożdże zaczną się rozpuszczać.
3. W dużej misce mieszamy mąkę i sól.
4. Do suchych składników dodajemy rozpuszczone drożdże i olej roślinny.
5. Mieszamy składniki drewnianą łyżką lub łopatką do wyrabiania ciasta, aż składniki się połączą.
6. Następnie zagniatamy ciasto ręcznie na stolnicy przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
7. Przekładamy ciasto do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
8. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i delikatnie ugniatamy, aby wydobyć z niego powietrze.
9. Formujemy kulę i przekładamy do natłuszczonej formy do chleba.
10. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, aż chleb ponownie wyrośnie.
11. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200°C.
12. Po wyrośnięciu chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 35-40 minut, aż stanie się złocisty na wierzchu.
13. Wyjmujemy chleb z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na kratce.

Chleb litewski jest gotowy do podania! Można go przekroić i spożyć jako samodzielny posiłek lub podać jako dodatek do różnych dań. Smacznego!

Podobne przepisy

chleb litewski z kminkiem
chleb z automatu 1000g
domowy chleb z automatu
chleb z automatu 1250g
chleb z automatu 750g