Przepis na oponki moje wypieki 📖
Przepis na oponki:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
2. W osobnej misce utrzyj masło i cukier na jednolitą masę.
3. Dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
4. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki do masy jajecznej, ciągle mieszając, aż składniki się połączą i utworzą jednolite ciasto.
5. Przełóż ciasto na stolnicę i delikatnie wyrabiaj je przez kilka minut, aż stanie się elastyczne.
6. Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wykrawaj z niego małe, okrągłe kształty (możesz użyć np. słoika lub filiżanki do wykrawania).
7. W średnim garnku zagrzej olej lub smalec na średnim ogniu.
8. Delikatnie wkładaj oponki do gorącego tłuszczu i smaż z obu stron, aż staną się pięknie złote.
9. Wyjmij oponki z tłuszczu za pomocą cedzaka lub drewnianej łyżki i odłóż na papierowym ręczniku, aby nadmiar tłuszczu się wchłonął.
10. Odstaw oponki do ostygnięcia, a następnie posyp je obficie cukrem pudrem.
Smacznego!