Przepis na chleb pszenny 📖

Przepis na chleb pszenny:

Składniki:
- 500 g mąki pszennego typu 500
- 10 g soli
- 15 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- opcjonalnie: łyżka cukru lub miodu

Instrukcje:
1. Rozpocznij od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie. Jeśli używasz cukru lub miodu, dodaj je teraz do roztworu. Pozostaw na około 10 minut w ciepłym miejscu aż mieszanka trochę podrośnie.
2. W większej misce połącz mąkę pszenną z solą.
3. Powoli wlej roztwór drożdży do suchych składników i zacznij mieszać drewnianą łyżką lub dłonią, aż stworzysz jednolite ciasto. Jeśli wymaga to, dodaj więcej mąki lub wody, aby uzyskać właściwą konsystencję.
4. Następnie przekładaj ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię do pracy i zagniataj przez około 10 minut. Ciasto powinno stać się gładkie i elastyczne.
5. Umieść ciasto w dużej misce i przykryj czystą ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia przez około 1 do 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Powinno być umieszczone w ciepłym miejscu, aby przyspieszyć ten proces.
6. Gdy ciasto podrosło, odwróć je na lekko oprószonej mąką powierzchni i delikatnie wygnieć, aby usunąć powietrze.
7. Przekładaj ciasto do formy do pieczenia chleba i przykryj ściereczką. Pozostaw na kolejne 30-40 minut, aby znowu podrosło.
8. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C.
9. Umieść formę z ciastem w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy chleb będzie pięknie zrumieniony na wierzchu.
10. Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika, odstaw go na kratkę i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

domowy chleb pszenny
chleb pszenny bez wyrastania
chleb pszenny z ziarnami
sprawdzony domowy chleb pszenny
prosty chleb pszenny na drozdzach