Przepis na prosty chleb pszenny na drozdzach 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennego typu 550
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 300ml letniej wody
- opcjonalnie: łyżeczka cukru

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Jeśli chcesz, możesz dodać również cukier, który pomoże drożdżom się aktywować.
2. Stopniowo dodawaj letnią wodę do suchych składników, mieszając całość drewnianą łyżką lub rękoma.
3. Gdy składniki się połączą i utworzą jednolite ciasto, wyłóż je na stolnicę i zacznij je gnieść. Kolejno ugniataj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
4. Uformuj je w kulę i umieść w czystym naczyniu, przykryj ściereczką i pozostaw je w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, jeszcze raz je delikatnie przełóż na stolnicę i ugniataj przez kilka minut, aby usunąć powietrze.
6. Przełóż ciasto do wysmarowanej oliwą formy do pieczenia chleba i przykryj ściereczką. Pozostaw je w ciepłym miejscu przez kolejne 30-45 minut, aż podwoi swoją objętość.
7. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
8. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż stanie się złote i wydaje głuchy dźwięk po stuknięciu w spód.
9. Po upieczeniu, wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia na kratce. Gotowe!

Podobne przepisy

chleb pszenny
chleb pszenny z ziarnami
chleb pszenny bez wyrastania
domowy chleb pszenny
sprawdzony domowy chleb pszenny