Przepis na chleb razowy 📖

Składniki:

- 500g mąki razowej
- 330ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju
- 20g świeżych drożdży

Przygotowanie:

1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę razową oraz sól.

2. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj miód oraz olej i dokładnie wymieszaj.

3. Wlej powoli wodę z drożdżami do miski z mąką. Wymieszaj składniki za pomocą łyżki.

4. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez około 10 minut. Masa powinna stać się elastyczna i zacząć odchodzić od rąk.

5. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut, aby wyrosło.

6. Po tym czasie lekko wyrób ciasto. Dodatkowo można dodać do ciasta orzechy, suszone owoce lub ziarna.

7. Umieść ciasto w formie do pieczenia, wyłożonej papierem pergaminowym, i pozostaw na 30 minut, aby ponownie wyrosło.

8. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 45-50 minut.

9. Wyjmij formę z piekarnika i zostaw chleb na kratce do wystygnięcia.

Gotowe! Chleb razowy idealnie smakuje z masłem, serem i domowym dżemem.

Podobne przepisy

chleb razowy ze słonecznikiem
chleb razowy z maszyny
chleb razowy z automatu
domowy chleb razowy
domowy chleb żytni razowy