Przepis na chleb składniki 📖
Oto przepis na domowy chleb:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 10g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. W małej miseczce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i cukrem. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować i powstanie pianka na powierzchni.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
3. Dodaj aktywowane drożdże do miski z mąką i zagniataj ciasto, aż składniki się połączą i utworzą elastyczną kulę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej ciepłej wody. Natomiast jeśli jest zbyt kleiste, dodaj odrobinę mąki.
4. Przenieś ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i kontynuuj jego zagniatanie przez około 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
5. Uformuj kulę z ciasta i umieść ją w dużej misce oprószoną mąką. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta, przełóż je na oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie spłaszcz je, aby usunąć zbędne pęcherze powietrza.
7. Wyformuj chleb w dowolny kształt - możesz użyć formy do chleba lub zostawić go w formie kulistej.
8. Przełóż chleb na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcesz, możesz posmarować chleb oliwą z oliwek, aby nadać mu ładny, złocisty kolor.
9. Przykryj chleb ściereczką i pozostaw go do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
10. W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
11. Gdy chleb ponownie wyrośnie, włóż go do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, aż stanie się ładnie złocisty i wyda dźwięk głuchy, gdy lekko stukniesz w spód.
12. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia na kratce. Następnie możesz go pokroić i cieszyć się świeżym, domowym chlebem!
Smacznego!