Przepis na chleb tesciowej 📖
Przepis na chleb tesciowej:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Instrukcje:
1. Rozpuść drożdże i cukier w letniej wodzie. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się aktywują.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
3. Dodaj aktywowane drożdże i oliwę z oliwek do miski z mąką i solą.
4. Zagnieć ciasto energicznie przez około 10-15 minut, aż będzie mieć gładką i elastyczną konsystencję.
5. Przykryj misę wilgotną ściereczką i odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski na oprószoną mąką powierzchnię, aby wygasić nadmiar powietrza.
7. Delikatnie uformuj chleb w wybranym kształcie (np. okrągły lub podłużny) i umieść go na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Przykryj chleb ściereczką i pozostaw go na kolejne 30-40 minut, aby podwoił swoją objętość.
9. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 220°C.
10. Gdy chleb podwoi swoją objętość, delikatnie naciągnij górną warstwę ciasta nożem i włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika.
11. Piecz chleb przez około 25-30 minut, aż będzie miał złoty kolor i hollowności podczas stukania w spód.
12. Wyjmij chleb z piekarnika i odstaw go na kratkę do ostygnięcia przez około 30 minut, zanim go pokroisz.
Gotowy chleb tesciowej można podać na stole jako aromatyczną przekąskę, smarując go masłem lub ulubionym dżemem. Smacznego!