Przepis na chleb ze słonecznikiem 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 10 g soli
- 20 g drożdży
- 300 ml letniej wody
- 100 g nasion słonecznika
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę i sól.
2. W drugiej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj olej i wymieszaj.
3. Powoli dodaj mieszaninę drożdży do mąki, ciągle mieszając, aż powstanie elastyczne ciasto.
4. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu dodaj nasiona słonecznika do ciasta i ponownie zagniataj przez kilka minut, aż nasiona równomiernie się rozprowadzą.
7. Formuj chleb z ciasta i umieść go w foremce do pieczenia chleba wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Ponownie przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
9. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
10. Po wyrośnięciu chleb, delikatnie naciągnij wierzch nożem i włóż do piekarnika na około 30-40 minut, aż będzie pięknie złocisty.
11. Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Twój domowy chleb ze słonecznikiem jest gotowy do podania!