Przepis na chlebek bananowy bez tłuszczu 📖
Oto prosty przepis na chleb bananowy bez dodatku tłuszczu:Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki razowej
- 100 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie: 100 g posiekanych orzechów lub rodzynków
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj prostokątną formę do pieczenia (ok. 20x10 cm) - możesz ją wyłożyć papierem do pieczenia.
2. W dużym naczyniu rozmiaż banany widelcem, aż uzyskasz gładką masę.
3. Dodaj jajka i cukier brązowy do zmiksowanych bananów, następnie wymieszaj składniki za pomocą trzepaczki.
4. W osobnej misce połącz mąkę pszeniczną, mąkę razową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj na suche składniki.
5. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie, aż wszystko będzie dobrze połączone. Unikaj nadmiernego mieszania, aby uniknąć zbyt gęstej konsystencji chleba.
6. Jeśli chcesz, dodaj posiekane orzechy lub rodzynki i delikatnie wymieszaj.
7. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch. Możesz również udekorować plasterkami banana.
8. Piecz chlebek w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 minut. Sprawdź, czy jest gotowy, wkłuwając w środek patyczek – jeśli wyjdzie suchy, chlebek jest upieczony.
9. Po upieczeniu wyjmij chlebek z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed krojeniem.
Nasze bananowe ciasto jest gotowe! Możesz je podać na słodko z masłem orzechowym, dżemem lub po prostu samo. Smacznego!