Przepis na chlebek bananowy white plate 📖
Składniki:- 3 dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i przygotuj foremkę do pieczenia chlebka, maziąc ją odrobiną oleju lub wyłożyć papierem do pieczenia.
2. W dużej misce rozgnieć banany na puree przy pomocy widelca.
3. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy, olej roślinny i cukier do puree z bananów. Dokładnie wymieszaj składniki.
4. W innej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
5. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając całość, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek.
6. Przelej ciasto do przygotowanej foremki do pieczenia.
7. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz chlebek przez około 50-60 minut, lub do momentu gdy włożony do środka patyczek wyjdzie suchy.
8. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw chlebek do ostygnięcia przed pokrojeniem na plasterki.
Smacznego!