Przepis na chlebek rwany 📖
Chlebek rwany, znany także jako chleb na zakwasie, to pyszne i zdrowe pieczywo, które można łatwo przygotować w domu. Oto prosty i tradycyjny przepis na chlebek rwany:Składniki:
- 400 g mąki pszennej razowej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 350 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj obie mąki razem z solą.
2. W osobnej misce rozpuść drożdże i cukier w letniej wodzie. Pozostaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować.
3. Wlej roztwór drożdży do miski z mąką.
4. Za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto. W razie potrzeby dodaj nieco wody lub mąki, dopasowując konsystencję.
5. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na około 12-24 godziny w ciepłym miejscu, aby zakwas mógł odpowiednio wyrobić się. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
6. Wyjmij ciasto z miski na stolnicę posypaną mąką i delikatnie uformuj je w kształt bochenka.
7. Pozostaw chleb do wyrośnięcia na 30-60 minut przykryty ściereczką.
8. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C.
9. Po upływie czasu wyrośnięcia chlebka, zrób niewielkie nacięcia na wierzchu nożem.
10. Włóż chlebek do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, aż skórka stanie się rumiana i chrupiąca.
11. Wyjmij chlebek z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia na kratce przed pokrojeniem.
Twój własnoręcznie upieczony chlebek rwany jest gotowy do podania! Smacznego!