Przepis na chlebki wielkanocne 📖

Przepis na chlebki wielkanocne:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g drożdży świeżych
- 100 g cukru
- 100 g masła (rozpuszczonego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Bakalie do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. W niewielkim garnku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj go do wrzenia.
2. W misce rozkrusz drożdże i wymieszaj je z dwiema łyżkami cukru. Zalej je ciepłym mlekiem, zamieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże mogły się rozpuścić.
3. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, cukier, startą skórkę z cytryny oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszaj składniki.
4. Do miski dodaj rozpuszczone masło, jajka i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto, aż będą się odrywać od dłoni i ścianek miski.
5. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta ponownie je zagnieć, a następnie podziel je na mniejsze kawałki. Z formuj z nich małe, okrągłe chlebki.
7. Ułóż chlebki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi. Możesz je także posypać bakaliami dla dekoracji.
8. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30-40 minut do wyrośnięcia.
9. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
10. Po wyrośnięciu chlebków włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż staną się złociste i mają chrupkową skórkę.
11. Wyjmij chlebki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia przed podaniem.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się domowymi, świeżymi chlebkami wielkanocnymi. Smacznego!

Podobne przepisy

wielkanocne dania
wielkanocne danie
wielkanocne ciastka
wielkanocne ciasteczka
wielkanocne jajka