Przepis na chłodnik buraczkowy 📖
Składniki:- 500 g świeżego buraka
- 1 ogórek
- 2 rzodkiewki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml zimnej wody
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka octu
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Buraki obierz i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Ogórek, rzodkiewki, cebulę i czosnek umyj. Ogórka i rzodkiewki pokrój w kostkę, a cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. W blenderze połącz zblendowany burak, ogórek, rzodkiewki, cebulę, czosnek i jogurt naturalny.
4. Stopniowo dodawaj zimną wodę i blenduj, aż wszystkie składniki się połączą.
5. Dodaj ocet, sól, pieprz do smaku i mieszaj.
6. Chłodnik odstaw do lodówki na minimum godzinę, aby się schłodził i żeby smaki się przegryzły.
7. Podawaj chłodnik z dodatkiem świeżej mięty.
Smacznego!