Przepis na chłodnik winiary 📖

Oto przepis na tradycyjny chłodnik winiary:

Składniki:
- 2 buraki
- 4 rzodkiewki
- 1 ogórek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 500 ml chłodnej wody
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Buraki i ogórek obierz, a rzodkiewki i cebulę umyj. Następnie buraki i ogórek utrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę i rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
2. W misce wymieszaj jogurt naturalny z wodą, sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą. Dopraw solą i pieprzem.
3. Dodaj utarte buraki, pokrojone rzodkiewki, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.
4. Chłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
5. Przed podaniem wyjmij z lodówki i delikatnie zamieszaj. Podaj schłodzony chłodnik winiary w miseczkach.

Smacznego!

Podobne przepisy

leczo winiary
lasagne winiary
winiary lukier
bigos winiary
żurek winiary