Przepis na chłodnik koperkowy 📖
Składniki:- 3 średnie ogórki
- 1 mała cebula
- 1 pęczek koperku
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml maślanki
- Sok z 1 cytryny
- Szczypta soli
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Ogórki obierz ze skórki i pokrój na drobne kawałki.
2. Cebulę również pokrój w kostkę.
3. Koper drobno posiekaj.
4. Włożyć ogórki, cebulę i koper do miski.
5. Jogurt naturalny i maślankę dodaj do miski z wcześniej pokrojonymi składnikami.
6. Sok z cytryny wyciśnij do miski.
7. Całość dokładnie wymieszaj.
8. Dopraw solą do smaku.
9. Jajko ugotuj na twardo, schłodź i pokrój w kostkę.
10. Gotowy chłodnik przelej do miseczek i dodaj ugotowane jajko na wierzch.
11. Przed podaniem chłodnik koperkowy najlepiej schłodzić w lodówce.
Smacznego!