Przepis na chłodnik ogórkowy z ziemniakami 📖

Składniki:
- 500 g ogórków małosolnych
- 3 duże ziemniaki
- 1 bukiet dill
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 250 ml kefiru
- Sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, następnie ostudź i obierz ze skórek. Pokrój je w kostkę i odłóż na bok.
2. Ogórki pokrój w plasterki lub drobno zetrzyj na tarce.
3. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj na drobno.
4. W dużej misce wymieszaj jogurt i kefir. Dodaj sok z cytryny, olej rzepakowy, cebulę i czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
5. Do przygotowanej mieszanki jogurtowej dodaj pokrojone ogórki i ziemniaki. Delikatnie wymieszaj, tak aby składniki się połączyły.
6. Dodaj kilka gałązek dillu, posiekane świeże listki mięty (jeśli chcesz) i jeszcze raz wymieszaj.
7. Odstaw chłodnik na minimum 1-2 godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
8. Przed podaniem chłodnika ogórkowego delikatnie polej go oliwą rzepakową i udekoruj daniem kawałkami ogórka, kawałkami ziemniaka i listkami dillu.

Smacznego!

Podobne przepisy

chłodnik ogórkowy
chłodnik ogórkowy wege
barszcz ogórkowy
ogorkowy cooler
przecier ogórkowy