Przepis na przecier ogórkowy 📖
Przepis na przecier ogórkowy:Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ocet - do smaku
- woda - do smaku
- gałązka świeżej dill - do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Ogórki dokładnie umyj i obierz ze skórki.
2. Następnie ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, albo pokrój na cienkie plasterki.
3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj drobno.
4. Ogórki, cebulę oraz czosnek wrzuć do dużej miski.
5. Dopraw ogórki solą, cukrem, octem oraz odrobiną wody.
6. Dokładnie wymieszaj składniki, tak aby sól i cukier dobrze się rozpuściły.
7. Następnie przenieś przecier ogórkowy do słoika, szczelnie zakręć i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby składniki się przegryzły.
8. Przed podaniem odcedź nadmiar zalewy z przecieru ogórkowego.
9. Przełóż do miseczki i udekoruj gałązką świeżej dill.
Przecier ogórkowy jest gotowy do podania jako dodatek do dań głównych, kanapek lub sałatek. Smacznego!