Przepis na przecier ogórkowy 📖

Przepis na przecier ogórkowy:

Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ocet - do smaku
- woda - do smaku
- gałązka świeżej dill - do dekoracji (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Ogórki dokładnie umyj i obierz ze skórki.
2. Następnie ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, albo pokrój na cienkie plasterki.
3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj drobno.
4. Ogórki, cebulę oraz czosnek wrzuć do dużej miski.
5. Dopraw ogórki solą, cukrem, octem oraz odrobiną wody.
6. Dokładnie wymieszaj składniki, tak aby sól i cukier dobrze się rozpuściły.
7. Następnie przenieś przecier ogórkowy do słoika, szczelnie zakręć i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby składniki się przegryzły.
8. Przed podaniem odcedź nadmiar zalewy z przecieru ogórkowego.
9. Przełóż do miseczki i udekoruj gałązką świeżej dill.

Przecier ogórkowy jest gotowy do podania jako dodatek do dań głównych, kanapek lub sałatek. Smacznego!

Podobne przepisy

przecier ogórkowy do słoika
przecier ogórkowy do słoików
ogorkowy cooler
barszcz ogórkowy
chłodnik ogórkowy