Przepis na leczo winiary 📖

Leczo to tradycyjne danie kuchni węgierskiej, które jest bardzo proste w przygotowaniu. Oto przepis na leczo:

Składniki:
- 2 papryki czerwone, pokrojone w paski
- 2 papryki zielone, pokrojone w paski
- 1 duże cebula, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 2 cukinie, pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne)
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez około 2-3 minuty, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
3. Dodaj papryki, marchewki i cukinię. Smaż przez kolejne 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie.
4. Dodaj pomidory z puszki, słodką paprykę w proszku i suszone oregano. Dobrze wymieszaj.
5. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie i smaki się połączą.
6. Dopraw leczo solą i pieprzem do smaku.
7. Podawaj gorące z pieczywem lub jako dodatek do mięsa, ryb lub kasz.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik winiary
wielkanoc winiary
bigos winiary
chłodnik winiary
żurek winiary