Przepis na chlodnik z maslanka 📖
Składniki:- 1 ogórek świeży
- 2 ziemniaki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 mała cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 500 ml maślanki
- 200 ml bulionu warzywnego
- Sok z 1/2 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Ogórek, ziemniaki, rzodkiewki i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. Posiekaj koper.
3. Do garnka wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia.
4. Dodaj pokrojone ogórki, ziemniaki, rzodkiewki i cebulę.
5. Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
7. Gdy warzywa ostygną, dodaj do nich maślankę i sok z cytryny.
8. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
9. Wymieszaj wszystkie składniki, tak aby chłodnik był jednolity.
10. Przełóż chłodnik do lodówki i schłódź przez minimum 2 godziny.
11. Przed podaniem posyp chłodnik posiekanym koprem.
Chłodnik z maślanki jest gotowy do podania! Smacznego!