Przepis na naleśniki z maślanką 📖

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki maślanki
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj jajka do suchych składników i dobrze wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj maślankę, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładkie ciasto o konsystencji jogurtu.
4. Odstaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.
5. W międzyczasie rozgrzej patelnię i lekko natłuść olejem.
6. Na rozgrzaną patelnię wlej 1-2 łyżki ciasta i rozprowadź je równomiernie.
7. Smaż naleśniki na złoty kolor - około 1-2 minuty z każdej strony.
8. Powtórz czynności, aż zużyjesz całe ciasto.
9. Podawaj naleśniki z ulubionymi dodatkami, takimi jak: dżem, cukier puder, śmietana, owoce, czy czekolada.

Smacznego!

Podobne przepisy

żur z maślanką
mizerie z maślanką
racuchy maślanka
racuchy z maślanką
bułki maślanka