Przepis na chrupiąca szarlotkę 📖
Oto przepis na pyszną chrupiącą szarlotkę:Składniki:
- 6-7 średnich jabłek
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta startej skórki z cytryny
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
1. Najpierw przygotuj jabłka. Obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon, sól oraz startą skórkę z cytryny. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i skróć je nożem, a następnie utrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
3. W dużej misce ubij jajka. Dodaj do nich połowę kruszonki i dobrze wymieszaj.
4. Na dnie blaszki wysmarowanej masłem rozłóż jedną warstwę plasterków jabłek. Posyp je 1 łyżką bułki tartej i częścią pozostałej kruszonki.
5. Na jabłka połóż kolejną warstwę plasterków i powtórz czynność z bułką tarta i kruszonką. Powtarzaj te czynności do wyczerpania wszystkich składników. Na wierzchu powinna znajdować się warstwa kruszonki.
6. Szarlotkę piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 45-50 minut, aż jabłka będą miękkie, a wierzch lekko zarumieniony.
7. Po upieczeniu szarlotki wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
8. Gotową szarlotkę można podawać samodzielnie lub z bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego!