Przepis na ciasta tradycyjne 📖

Najprostszy przepis na ciasto tradycyjne to z pewnością kruche ciasto maślane. Oto sposób jego przygotowania:

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- cukier waniliowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól.
2. Dodaj masło i rozetrzyj składniki między palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i wszystkie składniki zagnieć razem, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Ciasto zawijaj w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
5. Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
6. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj foremką dowolne kształty.
7. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Opcjonalnie posyp ciastka cukrem waniliowym.
9. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 10-15 minut, do momentu gdy nabiorą złocistego koloru.
10. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i po ostudzeniu przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Podobne przepisy

flaki tradycyjne
gofry tradycyjne
racuchy tradycyjne
naleśnik tradycyjne
naleśniki tradycyjne