Przepis na ciasta wege 📖

Oto przepis na wegańskie ciasto czekoladowe:

Składniki:
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 ¼ szklanki cukru
- ½ szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego)
- ⅓ szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- dodatkowo: owocowe polewa czekoladowa, owoce do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
2. W innym naczyniu wymieszaj mleko roślinne, olej roślinny, ekstrakt waniliowy i ocet jabłkowy.
3. Wlej mieszankę mokrych składników do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy do pieczenia.
5. Piecz ciasto w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 30-35 minut, lub do suchego patyczka.
6. Gdy ciasto ostygnie, możesz je polać owocową polewą czekoladową i udekorować ulubionymi owocami.

Smacznego!

Podobne przepisy

wege hot dog
rosół wege
ramen wege
wege ramen
wege burger