Przepis na rosół wege 📖
Potrzebne składniki:- 2 litry wody
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały korzeń selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 por
- 1 mały korzeń selera naciowego
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- sól do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody.
2. Marchewki, pietruszki, seler, cebulę, czosnek i por dokładnie umyj i obierz.
3. Pokrój marchewki, pietruszki, seler, cebulę, czosnek i por na większe kawałki.
4. Dodaj pokrojone warzywa do wrzącej wody.
5. Dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu i sól do smaku.
6. Zmniejsz ogień i gotuj rosół na małym ogniu przez około 40-60 minut, aż warzywa będą miękkie.
7. Przelej rosół przez sito, aby oddzielić wywar od warzyw.
8. Dopraw rosół według potrzeby dodatkową solą.
9. Podawaj rosół posypany natką pietruszki.
Smacznego!